Aloes (Aloe L.) – rodzaj jednoliściennych sukulentów liściowych z rodziny aloesowatych. Liczy ok. 200 gatunków. Należą do niego formy drzewiaste, krzewiaste, byliny, niekiedy liany. Pochodzi z Płw. Arabskiego, Afryki i Madagaskaru.

Jednym z gatunków aloesu jest Aloes Uzbrojony (Aloe ferox Miller) – pochodzi z terenów Afryki. W Polsce uprawiany w doniczkach głównie dla potrzeb leczniczych oraz jako roślina ozdobna.

Charakterystyka

Pokrój
Sukulent o wysokość do 5 m o dużych mięsistych, obfitujących w sok, kolczasto ząbkowanych liściach.

Liście
Szarozielone, długość od 50 do 80 cm.

Kwiaty
Czerwonopomarańczowe, o rurkowatym kształcie.

Zastosowanie

Roślina lecznicza – miąższ aloesu zawiera wiele leczniczych składników. Sok posiada bardzo gorzki smak i charakterystyczny zapach. Przemysłowo produkuje się tzw. alonę, ma ona nieregularny kształt brunatnych bryłek pokrytych zielonym pyłem. Produkuje się ją ze stężonego soku, otrzymywanego przez nacięcie liści. W zależności w jaki sposób przeprowadza sie zagęszczanie soku i jego suszenie otrzymuje sie różne rodzaje alony. Matowe bryłki to tzw. \”alona wątrobowa\” (aloe hepatica), a przez szybkie odparowanie soku otrzymuje sie żółty produkt tzw. \”alona lśniąca\” (Alona licida). Alona to bardzo silny środek przeczyszczający, który w większych dawkach powoduje przekrwienia jelita grubego i narządów miednicy mniejszej. Może wywoływać poronienia u kobiet ciężarnych. Sok z liści i miazga liściowa są czasami skuteczne w leczeniu oparzeń. Ponadto alona stymuluje produkcję żółci. Można go używać jako odtrutki na jad żmiji[potrzebne źródło]. Świeże liście aloesu zawierają wiele substancji śluzowych oraz biogenne stymulatory.

Produkty powiązane: